Het ooit rebelse Amerikaanse actionpainting wordt in Nederland door slechts een aantal schilders waardig vertegenwoordigd. Het door pure energie gevoede actionpainting wordt in ons land als geen ander gedaan door Hein van Houten. Merkwaardig genoeg is hoe hij ermee begon. Zijn schilderijen bleken per ongeluk namelijk genoeg waard om rekeningen te betalen toen het bedrijf waar Hein toen werkte failliet ging. Zijn werk ademt aan alle kanten energie, dynamiek en leven uit. Deze explosies van kleuren waren zelfs al te zien in New York in de fameuze Agora Gallery in Manhattan.

De in Delfzijl (Groningen) geboren Hein van Houten woont inmiddels al vele jaren in het Gelderse Hanzstad Maasbommel. In alles wat Hein doet zit rock and roll, soms een vleugje maar dikwijls puilt het uit. Vooral als hij aan het schilderen is. Ontspanning vindt Hein in zijn eigen atelier. Hier is de muziek die past bij zijn stemming en het veelzijdige materiaal dat hij gebruikt. Het komt altijd tot stand door een als kinderlijk gevoel van creativiteit gevoede brok energie.

Omdat de kunstwerken van Hein ontstaan in de dynamiek van het moment en het uiteindelijke resultaat soms ontstaat uit een aaneenschakeling van verschillende gevoelens, emoties en passie is dit creatieproces op zich een prachtig schouwspel om te zien.

De lijst van plekken en momenten waar Hein opduikt om te actionpainten zijn daarom niet in een bepaalde genres of groepen samen te vatten. Op Pinkpop om geïnspireerd te worden door de veelkleurigheid van de bezoekers en het aanbod aan muziek of tijdens een schilderworkshop op school, tijdens een veilingevenement om voor het goede doel een ter plekke gemaakt schilderij een prachtig veilingstuk te maken of tijdens de bekendmaking van de Beste Binnenstad van Nederland, Hein is multi inzetbaar en altijd in voor nieuwe projecten en ideeën.

Meest recent zijn de exposities in de Hilton Hotels in Stockholm (Zweden), Straatsburg (Frankrijk) en München (Duitsland). Succesvolle tentoonstellingen door een breed publiek enorm gewaardeerd met prachtig contact met de bezoekers.

Expositie actionpainter Hein van Houten

ma 30 mei 2016, 9:47    Cultuur 

BEUNINGEN – Actionpainter Hein van Houten uit Maasbommel exposeert van 19 juni tot en met 31 juli in galerij De Nieuwe Gang in Beuningen.

Van Houten maakt actionpaintings. Dat betekent dat de kunstwerken zijn ontstaan in de dynamiek van het moment. Het uiteindelijke resultaat is ontstaan uit een aaneenschakeling van verschillende gevoelens, emoties en passie.